Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen fredag 29.01.2021

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i bratt terreng som har samlet fokksnø. Konsekvensene av selv små skred kan være store på grunn av oppstikkende steiner og bart terreng.

Skredfarevurdering

Skredfaren er knyttet til fokksnøflak som la seg under uværet i forrige uke over glatt skare og kantkorn. Som skikjører kan det være mest attraktivt å oppsøke områder som har mykere snø, men husk at det vil være lettere å påvirke det svake laget i disse områdene. Dette gjelder eksempelvis ytre deler av Lofoten der det har kommet noe nysnø denne uka. Konsekvensene av selv små skred kan bli store på grunn av mye oppstikkende steiner og bart terreng.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller. Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 28. januar 2021

Kraftig vind fra sørøst i forrige uke flyttet det som var av tilgjengelig løs snø til avgrensa og definerte vest og nordvendte leområder. Øst- og sørvendt terreng samt rygger, knauser og andre oppstikkende formasjoner er stort sett avblåst eller har skare. Det er fortsatt svært lite snø for årstiden i regionen. I praksis er det ikke skiføre mange steder.

Spredte fokksnøflak skapt av uværet i forrige uke ligger mange steder på glatt skare og/eller kantkorn. Det finnes kantkornlag dypere i det generelt skjørt oppbygde snødekket. Lagene kan tas med i betraktning, men regnes for øyeblikket ikke som et skredproblem.

28.01 ble det observert overflaterim ved Blåheia i Sortland.

Fjellvær

Torsdag 28. januar 2021

0 mm i døgnet, opp mot 5 mm i mest utsatt område. Bris fra øst. -17 °C til -6 °C på 700 moh. Delvis skyet. Av og til østlig frisk bris utsatte steder. Nedbør stort sett bare lengst sør i Lofoten.

Fredag 29. januar 2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst. -18 °C til -6 °C på 700 moh. Delvis skyet. Periodevis frisk bris utsatte steder.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS